Badanie inaktywacji genu OPCML w materiale pochodzącym z raka jajnika - Bystydzieński, Zbigniew; Gos, Monika; Gawrychowski, Krzysztof; Bidziński, Jerzy (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Sugeruje się, że białko OPCML (opioid binding protein/cell adhesion molecule-like) pełni funkcję supresora nowotworowego, jednakże brak jak do tej pory dokładnych danych opisujących to zjawisko. Jak stwierdzono, obniżenie ekspresji genu OPCML sprzyjające procesowi powstawania nowotworów jajnika może wynikać z utraty heterozygotyczności, epigenetycznego wyłączenia genu poprzez metylację w obrębie wysp CpG lub specyficznych mutacji. Celem pracy było poszukiwanie zależności pomiędzy metylacją wysp CpG lub obecnością mutacji w genie OPCML a występowaniem raka jajnika. Materiał i metody: Materiał do badań pochodził od 75 pacjentek z histologicznie potwierdzonym rakiem adenocarcinoma serosum ovarii. Od 20 z nich pobrano materiał w postaci płynu wysiękowego podczas zabiegu odbarczającego. Jako kontroli użyto materiału uzyskanego od 39 kobiet ze stwierdzonymi łagodnymi zmianami w jajniku, którym z przyczyn osłonowych usunięto przydatki. Z preparatów izolowano genomowe DNA przy użyciu zestawu Genomic Mini lub Sherlock AX. W celu określenia metylacji OPCML DNA poddawano chemicznej modyfikacji, a następnie przeprowadzono PCR specyficzny dla sekwencji metylowanej i niemetylowanej. Do poszukiwania mutacji w genie OPCML zastosowano technikę SSCP, a wytypowane próbki poddano sekwencjonowaniu. Wyniki: W grupie kontrolnej gen OPCML był metylowany u 8 z 39 badanych kobiet (12%). W grupie chorych ze zdiagnozowanym nowotworem, od których śródoperacyjnie pobrano materiał, metylację OPCML wykryto u 26 kobiet z 55 badanych, co stanowi 48% (p=0,0095). U chorych, od których pobrano DNA z komórek jądrzastych z płynu wysiękowego, metylację OPCML stwierdzono w 100% przypadków (p<0,00001). W całej grupie chorych na raka jajnika u 46 z 75 badanych wykryto metylację OPCML, co stanowi 61% (p=0,00001). W badanym materiale z raka jajnika nie stwierdzono obecności mutacji w genie OPCML. Z powyższych badań można wnioskować, że epigenetyczna inaktywacja genu OPCML może pełnić istotną rolę w procesie rozwoju raka jajnika.