Ultrasonograficzna i dopplerowska ocena lokalnej wznowy raka endometrium w miednicy mniejszej - Czekierdowski, Artur; Chróściel, Mieczysław; Stachowicz, Norbert; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Celem pracy była ocena ultrasonograficzna i charakterystyka unaczynienia podejrzanych o wznowę nowotworu złośliwego zmian w miednicy mniejszej u kobiet po histerektomii wykonanej z powodu raka endometrium. Grupę badaną stanowiło 38 kobiet, u których wykryto ultrasonograficznie podejrzane guzy w szczycie pochwy. W każdej z tych zmian badano w wykrytych naczyniach wartości indeksów dopplerowskich (PI, RI) oraz maksymalną szybkość (PSV) przepływu krwi. U 21 z tych kobiet udokumentowano w badaniu histologicznym wznowę raka, z pozostałych 17 operowano 10 i w usuniętym materiale nie stwierdzono mikroskopowych cech wznowy w miednicy mniejszej. W grupie 7 kobiet, których nie operowano i poddano obserwacji nie stwierdzono progresji klinicznej ani ultrasonograficznej wykrytych małych zmian w szczycie pochwy w 3., 6. i 12. i 24. mies. Średnie wartości indeksów pulsacji i oporu u kobiet ze wznową były istotnie niższe (P<0,05, test U Manna-Whitneya) niż u kobiet ze zmianami słabo unaczynionymi i u kobiet bez zmian histologicznych w pobranych próbkach biopsyjnych. Uzyskane wyniki sugerują, że przezpochwowe badanie ultrasonograficzne z uwzględnieniem analizy indeksów dopplerowskich przepływu krwi może być włączone do wstępnej oceny istnienia centralnej wznowy w miednicy mniejszej u kobiet po leczeniu raka endometrium.