Porównanie skuteczności i tolerancji dwóch doustnych preparatów niskodawkowych zawierających 1 mg 17β-estradiolu oraz dydrogesteron lub octan noretisteronu zastosowanych jako złożona ciągła terapia hormonalna u kobiet około- i pomenopauzalnych - Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel badania: Porównawcza ocena eliminacji objawów zespołu menopauzalnego oraz profilu tolerancji i wpływu na jakość życia dwóch doustnych preparatów niskodawkowych zawierających 1 mg 17β-estradiolu oraz dydrogesteron lub octan noretisteronu, zastosowanych jako złożona ciągła terapia hormonalna u kobiet około- i pomenopauzalnych. Materiał i metody: Populację badaną stanowiło 60 kobiet w wieku 45–55 lat, kwalifikujących się do hormonalnej terapii zastępczej, które podzielono na II równe grupy otrzymujące w złożonej ciągłej terapii hormonalnej preparaty Femoston Conti® lub Activelle®. Analizie poddano różnice między grupami w zakresie następujących parametrów ocenianych podczas 3 mies. terapii: nasilenie objawów wypadowych oceniane wg skali Greene’a, występowanie stanów depresyjnych, które oceniano przy pomocy skali Becka, jakość życia seksualnego oceniana kwestionariuszem Female Sexual Function Index, występowanie objawów niepożądanych terapii. Wyniki i wnioski: 1. Doustna niskodawkowa terapia hormonalna zarówno z dydrogesteronem, jak i octanem noretisteronu skutecznie i szybko eliminuje objawy wypadowe pochodzenia naczynioruchowego oraz psychogennego. 2. Zastosowanie w ramach niskodawkowej terapii hormonalnej progestagenu o silnej aktywności biologicznej, jakim jest octan noretisteronu rzadziej skutkuje nieprawidłowymi krwawieniami/plamieniami z macicy w pierwszych 12 tyg. terapii, w porównaniu z zastosowaniem w tym celu dydrogesteronu. 3. Po 3 mies. terapii niskodawkowym preparatem do złożonej ciągłej HTZ zawierającym 1 mg estradiolu oraz 0,5 mg octanu noretisteronu znamiennie wzrasta zainteresowanie pacjentek aktywnością seksualną.