Wpływ przezskórnej sekwencyjnej terapii hormonalnej na profil hormonalny i lipidowy w surowicy krwi u kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Skrzypulec, Violetta; Rozmus-Warcholińska, Wioleta; Zdun, Dariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Ocena wpływu przezskórnej sekwencyjnej hormonalnej terapii na profil hormonalny i lipidowy w surowicy krwi u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 75 zdrowych kobiet w okresie okołomenopauzalnym w wieku 48–53 lat (51±3). HT w postaci transdermalnej sekwencyjnej (przez pierwsze 2 tyg. 4 plastry zawierające 17-beta-estradiol 50 mg/24 godz., przez kolejne 2 tyg. cyklu 4 plastry zawierające 17-beta-estradiol 50 mg/24 godz. + noretisteron 170 mg/24 godz.) była stosowana przez 6 mies. Wyniki: Po 6-miesięcznej terapii wykazano nieznamienny wzrost stężenia trójglicerydów w surowicy w stosunku do wizyty 1. o 15,4%; stężenie trójglicerydów wynosiło 1,6±0,9 mmol/l przed badaniem w porównaniu do 1,8±1,2 mmol/l podczas 6. wizyty. Wykazano nieznamienny spadek stężenia całkowitego cholesterolu w surowicy w o 4%; stężenie cholesterolu całkowitego – 6±0,9 mmol/l podczas 1. wizyty w porównaniu do 5,9±1,0 mmol/l podczas 6. wizyty. Obserwowano również nieznamienny spadek stężenia cholesterolu LDL w surowicy o 4,6%, stężenie cholesterolu LDL wynosiło 3,7±0,8 mmol/l (1. wizyta) w porównaniu do 3,5±0,9 mmol/l podczas 6. wizyty. Wykazano jedynie znamienny statystycznie spadek stężenia cholesterolu HDL w surowicy o 17,2%; stężenie cholesterolu HDL wynosiło 1,7±0,4 mmol/l podczas wizyty 1. w porównaniu do 1,4±0,3 mmol/l podczas 6. Po 6-miesięcznej terapii wykazano znamienny spadek stężenia FSH w surowicy krwi (z wartości początkowej 65±33 mIU/ml do 46±29 mIU/ml) oraz znamienny wzrost stężenia 17-beta-estradiolu w surowicy krwi (z wartości początkowej 44±81 pg/ml do 189±236 pg/ml). Wnioski: Badany schemat terapii hormonalnej wydaje się spełniać kryteria skuteczności, tolerancji i bezpieczeństwa w zakresie profilu hormonalnego i lipidowego u kobiet w okresie okołomenopauzalnym.