Choroby układu krążenia u kobiet – wpływ okresu menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Faflik, Urszula; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Choroby układu krążenia (ChUK) to główna przyczyna zachorowalności i umieralności kobiet. Na szczególną uwagę spośród nich zasługuje choroba niedokrwienna serca, której epidemiologia, obraz kliniczny i problemy diagnostyczno-lecznicze są odmienne dla kobiet i mężczyzn. Okres menopauzy i związane z nim zmiany hormonalne i metaboliczne negatywnie wpływają na stan układu krążenia. Stosowanie w tym okresie terapii hormonalnej modyfikuje ryzyko ChUK, a niskie dawki estrogenów, przezskórna droga podania oraz nowoczesne progestageny sprawiają, że ten typ terapii staje się coraz bardziej bezpieczny dla kobiet menopauzalnych.