Objawy uroginekologiczne i ich wpływ na jakoœæ życia kobiet w okresie przekwitania - Posturzyńska, Małgorzata; Rechberger, Tomasz; Postawski, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Na podstawie ankiety uzyskanej od 136 kobiet w wieku okołomenopauzalnym oceniono częstość występowania dolegliwości uroginekologicznych oraz ich wpływ na jakość życia pacjentek. Najczęstszymi objawami atrofii urogenitalnej w tym okresie życia kobiety jest suchość i swędzenie pochwy, dyspareunia, pieczenie pochwy, a najrzadziej występuje świąd sromu. Dolegliwości te negatywnie wpływają na jakość życia seksualnego. Zanotowano obecność ścisłej korelacji między zaburzeniami statyki narządu płciowego, a częstością występowania zmian czynnościowych w postaci różnych form klinicznych nietrzymania moczu. Stwierdzono ponadto istnienie dodatniej korelacji pomiędzy nasileniem atrofii urogenitalnej mierzonej kwasowością pochwy a stopniem klinicznym (POP-Q) obniżenia narządu płciowego.