Szpitalna samoobrona. Rozmowa z Piotrem Gerberem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Piotr Gerber, prezes Zarządu Spółki EMC Instytut Medyczny mówi, że wyboru szpitali, które znajdą się w sieci powinni dokonywać pacjenci, chętniej leczący się w tych, a nie innych placówkach. Tymczasem istotą tworzenia sieci w proponowanym kształcie jest zabezpieczenie finansowe wybranych szpitali, bez stawiania im wygórowanych wymagań. To efekt samorządowego lobbingu na rzecz utrzymania placówek medycznych, bo ich upadek grozi katastrofą finansową całego powiatu lub gminy.