Gdzie jest właściciel? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Upadek szpitala w Gorzowie Wielkopolskim doprowadziłby do upadku całego regionu, bo dług placówki medycznej przewyższa dochody całego województwa. Tak samo upadek szpitali klinicznych doprowadziłby do krachu uczelni medycznych, a kryzys budżetowy jednostek będących w gestii Ministerstwa Zdrowia mógłby w konsekwencji poważnie zagrozić finansom publicznym. Dlatego wszyscy urzędnicy od szefa resortu zdrowia po starostę zgodnie mówią o długach szpitali, a nie organów założycielskich.