Lustracja Niżankowskiego. Rozmowa z Rafałem Niżankowskim - Wieczorkiewicz, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Krakowska Akademia Medyczna przez kilkadziesiąt lat była w pełni rządzona przez środowisko komunistyczne. W efekcie wielu osób, które ściśle współdziałały z SB nie było żadnymi tajnymi współpracownikami . To byli całkiem jawnymi współpracownicy bezpieki. Rafał Niżankowski, były wiceminister zdrowia, współzałożyciel krakowskiej grupy Ujawnić Prawdę , opowiada o inwigilacji środowiska krakowskiej Akademii Medycznej i Państwowego Szpitala Klinicznego w okresie PRL-u.