Moralny hazard - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Obecnej sytuacji ubezpieczeń zdrowotnych nikt nie chce zmieniać, bo rodzimy rynek został zdefiniowany przez potentata i zarazem wielkiego lobbystę – PZU. Autor analizuje szanse i ograniczenia wprowadzenia w Polsce komercyjnych ubezpieczeń zdrowotnych. Można też zapoznać się z opiniami m.in. prof. Jana Sobiecha ( Konstytucja nie uniemożliwia wprowadzenia dodatkowych ubezpieczeń ), prof. Mariana Zembali ( Czy drobna dopłata byłaby świadectwem nierówności społecznej? ), dr. Christopha Sowady ( Obywatelom należy się równy dostęp do świadczeń finansowanych z funduszy publicznych ).