Bez złudzeń. Rozmowa z Andrzejem Mądralą - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Projekt dobrowolnych prywatnych ubezpieczeń dodatkowych, zaprezentowany przez Ministerstwo Zdrowia, został opracowany na podstawie doświadczeń irlandzkich i australijskich, gdzie obowiązuje model budżetowy, a nie jak w Polsce – ubezpieczeniowy. Andrzej Mądrala, wiceprezydent Konfederacji Pracodawców Polskich, krytycznie mówi o propozycjach resortu zdrowia. Przedstawia też warunki, jakie musi spełnić polski system ochrony zdrowia, aby można było wprowadzić komercyjne ubezpieczenia zdrowotne.