Wielkopolska rewolucja - Janowski, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2007)
100 milionów do zwrotu z powodu nieprawidłowości w rozliczeniach poznańskich lecznic! Wielu lekarzy i dyrektorów placówek zastanawia się, jakie motywy kierują Ireną Błońską, szefową wielkopolskiego NFZ, która rozpoczęła wielką kontrolę wydatków poznańskich szpitali. Dlaczego wielkopolski NFZ z mocą wsteczną ściąga z i tak zadłużonych szpitali należności, które notabene budzą wiele niejasności, zastrzeżeń i są ewidentnym błędem prawnym zapisów kontraktowych? Niektórzy postępowanie pani dyrektor tłumaczą zadawnionymi sporami, jakie miały miejsce w jednej z placówek medycznych, w której Irena Błońska kiedyś pracowała.