Model nowoczesny i tradycyjny - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2007)
Rola dyrektora ds. medycznych w tradycyjnym modelu działania szpitala jest dość ograniczona, gdyż za większość spraw merytorycznych i tak odpowiadają ordynatorzy. W dojrzałym modelu demokratycznym, funkcję szefa zarządu medycznego pełni przewodniczący, wybierany przez ogół lekarzy praktykujących w szpitalu, uprawnionych do głosowania. Autor opisuje dwa modele działania szpitala – ordynatorski i menedżerski. Przedstawia ich zalety i wady.