Rak stercza w relacji do sytuacji etnicznej w województwie opolskim - Tukiendorf, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
W artykule przedstawiono wyniki retrospektywnej analizy ekologicznej, dotyczącej zachorowalności na raka stercza w relacji do sytuacji etnicznej w województwie opolskim. W pracy zostało wykorzystanych kilka znanych metod statystycznych. Detekcję skupień zachorowań przeprowadzono metodą Tango [10]. Estymatory relatywnego ryzyka wyznaczono metodą empiryczną bayesowską Claytona i Kaldora [2]. Do wyznaczenia współczynnika korelacji przestrzennej zastosowano statystykę Morana [5]. Modelowanie poissonowskie zmiennych przeprowadzono za pomocą techniki komputerowej wykorzystującej połączone własności łańcucha Markowa i symulacji Monte Carlo - znane pod nazwą próbkowania Gibbsa [8, 9]. Przedstawione tabelarycznie i graficznie wyniki wskazują na prawdopodobny związek pomiędzy rozkładem etnicznym i zachorowalnością na raka stercza w województwie opolskim.