Jakość życia osób ze stomią jelitową - Banaszkiewicz, Zbigniew; Szewczyk, Maria T.; Cieżniakowska, Katarzyna; Jawień, Arkadiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Ratowanie życia coraz większej rzeszy ludzi w wieku podeszłym, często chorych i niepełnosprawnych, stało się triumfem wiedzy i techniki medycznej z jednej strony, a z drugiej wyzwaniem, polegającym na doprowadzeniu uratowanego życia do zadowalającego stanu. Pracownicy ochrony zdrowia troszczą się obecnie nie tylko o wydłużanie życia pacjentom, ale także o poprawianie jego jakości. W niniejszej pracy podjęto próbę oceny jakości życia osób ze stomią oraz wykazania zależności jakości życia i czynników demograficznych za pomocą kwestionariusza. Dokonano analizy jakości życia 60 osób ze stomią jelitową, w zależności od płci, wieku, wykształcenia, charakteru pracy, miejsca zamieszkania, przyczyny wyłonienia stomii, przygotowania do samopielęgnacji, możliwości kontaktu z personelem ochrony zdrowia oraz oceny stanu zdrowia. Stwierdzono dobrą i bardzo dobrą jakość życia u 86% osób badanych. Znamiennie lepszą jakość życia obserwowano u osób ze stomią w dobrym stanie zdrowia po operacji i z dobrym kontaktem z pracownikami ochrony zdrowia.