Nowe leki stosowane w leczeniu przerzutowego raka nerki - Żołnierek, Jakub; Nurzyński, Paweł; Rzepecki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Ze względu na oporność przerzutowego raka nerki na konwencjonalne metody leczenia trwają poszukiwania nowych leków. Immunoterapia, bazująca na interferonie alfa, uznawana za nieformalny standard postępowania w leczeniu systemowym choroby uogólnionej nie satysfakcjonuje pacjentów ani prowadzących terapię lekarzy. Dzięki żmudnym badaniom i zastosowaniu nowoczesnych technik biologii molekularnej ustalono, że dużą rolę w powstawaniu raka nerki, jego wzroście, proliferacji i tworzeniu przerzutów odgrywają szlaki metaboliczne, związane z receptorami błonowymi dla czynników wzrostu. Newralgiczną składową kompleksów enzymatycznych są białka o aktywności kinaz tyrozynowych. Stały się one nowym celem terapeutycznym. Wydaje się, że w niedługiej przyszłości stanowić będą alternatywę dla cytokin, a w przypadku niepowodzenia immunoterapii na nich opierać się będzie leczenie II rzutu. Najlepiej poznanymi i najbardziej zaawansowanymi w procesie badań klinicznych są CCI-771 (temsirolimus), Avastin (bevacizumab), BAY 43-9006 (sorafenib) i SU 011248 (sunitinib). Dwa ostatnie są już zarejestrowane do leczenia chorych na raka nerki. Praca jest krótkim przeglądem literatury dotyczącej tych preparatów ze szczególnym uwzględnieniem doświadczeń klinicznych.