Aspekty psychologiczne raka piersi u kobiet w okresie menopauzy - Guglas, Natalia; Mackiewicz, Jacek; Pawlik, Piotr; Cichy, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Rak piersi jest główną przyczyną umieralności kobiet w Polsce. Zachorowalność na ten nowotwór wykazuje stałą tendencję wzrostową. Najczęściej chorują kobiety w okresie okołomenopauzalnym. W tym czasie w życiu kobiety zachodzi wiele zmian fizycznych i psychicznych. Dolegliwości związane z menopauzą często współistnieją z nagle zmieniającą się sytuacją społeczną, ekonomiczną i rodzinną. Chorobie nowotworowej towarzyszą bardzo silne negatywne reakcje emocjonalne, w postaci lęku, poczucia zagrożenia i niepokoju. Podobne objawy są charakterystyczne dla klimakterium. Labilność emocjonalna, utrata poczucia atrakcyjności fizycznej, zaburzenia w relacjach partnerskich i poczucie obniżenia własnej wartości, w konsekwencji przyczynić się może do wystąpienia depresji. Niezwykle ważne jest zaproponowanie kobietom opieki lekarskiej i psychologicznej, w szczególności poszukanie zasobów i sieci wsparcia, które mogą pomóc w procesie powrotu do uzyskania równowagi fizycznej i psychicznej. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na fakt, że rozpoznanie choroby nowotworowej gruczołu piersiowego w okresie menopauzy jest znacznym, dodatkowym obciążeniem fizycznym i psychicznym. Istotnym elementem terapii jest objęcie chorych, a także ich rodzin kompleksową opieką lekarską i psychologiczną. Ma to szczególne znaczenie w okresie menopauzy, kiedy to zaburzone zostają dotychczasowe role kobiety jako matki i żony. Znacząca jest aktywna współpraca całego personelu medycznego i indywidualne podejście do pacjentki.