Ocena czynników wpływających na grubość błony śluzowej trzonu macicy u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Badano zależności między szerokością błony śluzowej trzonu macicy mierzoną za pomocą badania ultrasonograficznego metodą przezpochwową (USG TV), a takimi czynnikami, jak wiek, czas wystąpienia ostatniej miesiączki, palenie tytoniu, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej (HT) w przeszłości, współistniejące choroby (choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, otyłość) oraz profil hormonalny (poziom FSH i estradiolu) u kobiet w wieku pomenopauzalnym, kwalifikowanych do HT. Badaniem objęto 92 pacjentki między 46. a 66. rokiem życia. Nie stwierdzono istotnego statystycznie związku między grubością endometrium a poziomem cholesterolu, trójglicerydów, glukozy, wskaźnikiem BMI, współistnieniem otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego (p>0,05). Również stosowanie HT w przeszłości oraz palenie tytoniu nie wpłynęło w sposób istotny statystycznie na grubość endometrium. Wykazano natomiast istotny wpływ palenia tytoniu na czas wystąpienia ostatniej miesiączki (u palących średni wiek menopauzy wynosił 47,0 lat, u niepalących – 50,4 lat). Stwierdzono istotny statystycznie wpływ poziomu E2 na grubość błony śluzowej u kobiet palących (p<0,05), nie znaleziono takiej korelacji u niepalących.