Czy okres menopauzy wpływa na zjawisko odrzucania siatek polipropylenowych stosowanych w uroginekologii? - Jankiewicz, Katarzyna; Adamiak, Aneta; Miotła, Paweł; Bogusiewicz, Michał; Wróbel, Andrzej; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wysiłkowe nietrzymanie moczu (WNM) i zaburzenia statyki narządu rodnego stanowią szeroko rozpowszechniony problem, szczególnie w populacji kobiet pomenopauzalnych. Istnieje wiele metod leczenia operacyjnego tych defektów, z użyciem zarówno tkanek własnych pacjentki, jak i materiałów syntetycznych, ale żadna z nich nie jest w pełni skuteczna i bezpieczna. W związku z tym, że u podłoża defektów statyki i WNM leży m.in. upośledzenie jakości tkanek własnych pacjenta, używa się coraz częściej materiałów protezujących. Z dobrym skutkiem wykorzystywany jest w tym celu polipropylen, ale jak każdy materiał allogeniczny, niesie ze sobą ryzyko reakcji organizmu na implant, a mechanizmy odpowiedzialne za to zjawisko nie są do końca poznane. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, czy okres menopauzy wpływa na częstość odrzucania siatek polipropylenowych stosowanych w uroginekologii. W ciągu ponad 3 lat wykonano w II Klinice Ginekologii AM w Lublinie 830 tego typu zabiegów. Czas obserwacji wynosił od 12 do 56 mies., a mediana 29 mies. Stwierdzono 4,5% odsetek odrzutów taśmy. Dodatkowo w grupie 210 pacjentek oznaczono wyjściowo surowicze stężenia FSH i E 2 . W oparciu o wartość FSH podzielono pacjentki na podgrupy: FSH>30 mU/ml i 30 mU/ml, jak i wśród pacjentek z FSH<30 mU/ml. Można więc wnioskować, że okres menopauzy nie wpływa na zjawisko odrzucania siatek polipropylenowych stosowanych w chirurgicznym leczeniu obniżenia narządu rodnego i WNM.