Analiza stężenia wapnia we włosach kobiet w okresie okołomenopuzalnym - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Dunicz-Sokołowska, Aldona; Długaszek, Maria; Radomska, Krystyna; Stetkiewicz, Tomasz; Graczyk, Alfreda (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Analiza składu chemicznego pierwiastków we włosach wydaje się być obiecującą metodą diagnostyki wstępnej. Cel pracy: Celem pracy było określenie stężenia wapnia we włosach kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody: W przedstawionej pracy przeanalizowano wyniki stężenia wapnia we włosach 258 polskich kobiet w wieku od 42 do 58 lat. Wyniki: Analiza medianowa potwierdziła, że pomiędzy 48. i 49. rokiem życia występowała istotna statystycznie zmiana charakteru kumulacji wapnia we włosach. Po 49. roku życia następował silny spadek stężenia wapnia, wszystkie mediany znajdują się pod krzywą regresji. Wnioski: Stężenie wapnia we włosach przebadanej grupy kobiet obniżało się wraz z wiekiem. Istotny spadek zaczynał się od 49. roku życia.