Czynnik szyjkowy niepłodności - Sobstyl, Małgorzata; Robak-Chołubek, Dorota; Malec, Kinga; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Czynnik szyjkowy jest jedną z zasadniczych przyczyn niepłodności. Zalicza się do niego niekorzystne dla plemników zmiany morfologiczne szyjki macicy oraz śluzu szyjkowego. Nieprawidłowe interakcje między plemnikiem a śluzem szyjkowym są podstawą do rozpoznania tego typu zaburzeń. Śluz szyjkowy jest mieszaniną wydzielin szyjki, jamy macicy, jajowodów oraz płynu produkowanego przez otrzewną. Na skład śluzu, jak i właściwości biofizyczne wpływa wiele czynników endo- i egzogennych. Leczenie czynnika szyjkowego jest złożone i wymaga indywidualnego podejścia do pacjentki. Oprócz leczenia chirurgicznego i farmakologicznego znaczącą rolę odgrywa inseminacja domaciczna.