Przewlekła choroba nerek – przewlekła niewydolność nerek w Polsce i na świecie - Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Współczesna definicja przewlekłej choroby nerek (PChN) opiera się na 2 kryteriach: 1) uszkodzenie nerek utrzymujące się ł3 mies., definiowane jako obecność strukturalnych lub czynnościowych nieprawidłowości nerek z prawidłową lub zmniejszoną filtracją kłębuszkową (GFR), które objawia się nieprawidłowościami morfologicznymi lub wskaźnikami uszkodzenia nerek, w tym nieprawidłowościami w składzie krwi lub moczu, 2) GFR <60 ml/min/1,73 m 2 przez ≥3 mies. z uszkodzeniem nerek lub bez uszkodzenia nerek. Częstość występowania PChN w Polsce sięga 16%, a w USA i na świecie ok. 11% populacji ogólnej. Najczęstszymi przyczynami tego schorzenia są cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.