Otyłość i zespół metaboliczny – ważne czynniki uszkodzenia nerek - Pupek-Musialik, Danuta; Bogdański, Paweł; Dytfeld, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Szybkość rozpoznawania nowych przypadków przewlekłej niewydolności nerek wzrasta niepokojąco. Wzrost ten towarzyszy obserwowanej w ciągu kilku ostatnich dekad epidemii otyłości i cukrzycy, elementów zespołu metabolicznego. Znaczenie zespołu metabolicznego w patogenezie powikłań sercowo-naczyniowych potwierdzono w licznych badaniach. Niedoceniany wydaje się być jego wpływ na rozwój patologii nerek. Nowe dowody, przedstawione w ostatnich latach, bezsprzecznie potwierdzają rolę nadmiernej masy ciała w rozwoju niewydolności nerek. W niniejszej pracy przedstawiono potencjalne mechanizmy biorące udział w rozwoju nefropatii związanej z otyłością i zespołem metabolicznym, opisano charakter zmian czynnościowych i organicznych w tej grupie chorych oraz omówiono perspektywy terapeutyczne.