Hamowanie rozwoju niewydolności nerek - Idasiak-Piechocka, Ilona; Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Hamowanie progresji przewlekłej choroby nerek (PChN) do schyłkowej niewydolności nerek (PNN) stanowi jedyną szansę zmniejszenia rosnącej liczby chorych wymagających leczenia nerkozastępczego. Oprócz wczesnego rozpoznania i leczenia choroby podstawowej, konieczne jest postępowanie wieloczynnikowe obejmujące optymalną kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę oraz optymalną kontrolę ciśnienia tętniczego z wykorzystaniem leków o działaniu nefroprotekcyjnym, kontrolę gospodarki lipidowej, stosowanie odpowiedniej diety, zwalczanie otyłości, zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej, niedokrwistości, przewlekłego zapalenia i innych czynników ryzyka miażdżycy u wszystkich pacjentów z PChN.