Diagnostyka i leczenie przewlekłego zapalenia trzustki - Gąsiorowska, Anita; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) jest chorobą charakteryzującą się nieodwracalnymi zmianami morfologicznymi w postaci postępującego uszkodzenia struktur komórkowych zewnątrz- i wewnątrzwydzielniczych oraz przewodów trzustkowych, z następowym rozwojem tkanki łącznej, postępującym upośledzeniem sprawności zewnątrzwydzielniczej, a w późniejszych etapach – wewnątrzwydzielniczej. Głównym czynnikiem etiologicznym PZT w krajach wysoko uprzemysłowionych jest nadużywanie alkoholu. Około 20% wszystkich przypadków stanowi idiopatyczna postać zapalenia trzustki. Do innych czynników etiologicznych PZT zalicza się uwarunkowania genetyczne, zaporowe i autoimmunologiczne postacie zapalenia. Rozpoznanie choroby zostaje postawione na podstawie wywiadu oraz diagnostyki obrazowej, umożliwiającej ocenę morfologii i niekiedy funkcji trzustki.