Objawy, diagnostyka i leczenie raka trzustki - Talar-Wojnarowska, Renata; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Rak trzustki (RT) charakteryzuje się wyjątkowo złym rokowaniem, stanowiąc czwartą przyczynę zgonów wśród chorób nowotworowych. Jedyną szansą na poprawę tej statystyki jest odpowiednio wcześnie postawione rozpoznanie i skuteczne leczenie chirurgiczne. Niestety, u większości chorych w momencie rozpoznania nowotwór jest już zaawansowany miejscowo i/lub z odległymi przerzutami, co kwalifikuje go jedynie do leczenia paliatywnego. W pracy omówione zostały epidemiologia RT, jego objawy kliniczne, diagnostyka różnicowa oraz sposoby leczenia z uwypukleniem zagadnień o największym znaczeniu w praktyce klinicznej.