Zakażenie Helicobacter pylori u dzieci – przebieg kliniczny, postępowanie diagnostyczne i leczenie - Bąk-Romaniszyn, Leokadia; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Rozpowszechnienie Helicobacter pylori u dzieci jest duże, a częstość zakażeń narasta wraz z wiekiem. Prewalencja zakażenia zależy od warunków socjoekonomicznych i higieny w miejscu zamieszkania. W Polsce u dzieci i młodzieży wynosi ona średnio 32%, przy regionalnym zróżnicowaniu. Badania w kierunku H. pylori przeprowadza się zwykle w czasie gastroskopii wykonywanej z powodu objawów klinicznych sugerujących chorobę organiczną. Po potwierdzeniu zakażenia H. pylori współistniejącego z zapaleniem błony śluzowej żołądka lub chorobą wrzodową stosowane jest leczenie eradykacyjne triadą; omeprazol lub sole bizmutu i 2 antybiotyki. Skuteczność terapii zależy głównie od antybiotykowrażliwości szczepów H. pylori oraz przestrzegania dawek leków i czasu leczenia. Wzrasta oporność szczepów H. pylori na metronidazol i klarytromycynę.