Narastająca częstość występowania i przebieg kliniczny choroby Leśniowskiego-Crohna u dzieci - Czkwianianc, Elżbieta; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest chorobą zapalną przewodu pokarmowego, która może dotyczyć wszystkich odcinków przewodu pokarmowego – od ust do odbytu. Najczęściej lokalizuje się jednak w jelicie krętym, zajmując jego dystalny odcinek albo wraz z kątnicą, albo z całym jelitem grubym. Zapalenie błony śluzowej żołądka i lokalizację w górnym odcinku przewodu pokarmowego rozpoznaje się u ok. 30% pacjentów. W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zachorowań na chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChL-C) w populacji wieku rozwojowego. Nietypowe objawy kliniczne, zróżnicowany przebieg choroby oraz często brak długotrwałej odpowiedzi na leczenie sprawiają wiele trudności diagnostycznych, terapeutycznych i zagrażają wystąpieniem poważnych powikłań u dzieci.