Opis przypadkuŚluzak serca jako przyczyna rzekomego zapalenia naczyń. Opis przypadku - Szypuła, Ilona; Kotyla, Przemysław; Zoń-Giebel, Aleksandra; Kotulska, Anna; Życińska-Dębska, Elżbieta; Kopeć-Mędrek, Magdalena; Kucharz, Eugeniusz Józef (Reumatologia/Rheumatology, 2007)
Opisano przypadek chorej na śluzaka serca z objawami i zmianami przypominającymi układowe zapalenie naczyń (sinica marmurkowata, osłabienie, bóle stawów, stany podgorączkowe, niedokrwistość, przyspieszone OB). Operacyjne usunięcie śluzaka spowodowało całkowite ustąpienie objawów i cofnięcie się zmian. Rozpoznano rzekome zapalenie naczyń wywołane przez śluzaka serca.