Brachyterapia wewnątrznaczyniowa choroby wieńcowej - Mucha, Anna; Nowicka, Elżbieta; Składowski, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Nawrotowe zwężenie naczyń wieńcowych (restenoza) jest częstym (około 40 proc.) powikłaniem angioplastyki naczyń wieńcowych. Poznanie biologicznych mechanizmów restenozy, tj. nadmiernego, niekontrolowanego wzrostu komórek mięśni gładkich błony środkowej naczynia stworzyło racjonalne podstawy dla prób zastosowania promieniowania jonizującego jako czynnika ograniczającego ich nadmierny rozplem i w konsekwencji hamującego lub opóźniającego restenozę. Brachyterapia wewnątrznaczyniowa jest nową dziedziną radioterapii wykorzystywaną w leczeniu chorób nienowotworowych. Metoda ta pozwala na bezpośrednie podanie wysokiej dawki promieniowania w precyzyjnie zdefiniowanym obszarze uszkodzonego naczynia tętniczego. Celem pracy jest przedstawienie patomechanizmów, dynamiki procesu restenozy oraz analiza dotychczasowych doniesień o doświadczalnych i klinicznych próbach zastosowania brachyterapii wewnątrznaczyniowej w leczeniu choroby wieńcowej.