Czy lekarz rodzinny może poprawić rokowanie chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi? Co wynika z ogólnopolskiego rejestru PL-ACS - Poloński, Lech; Osuch, Marcin (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Ostre zespoły wieńcowe (OZW) są poważnym problemem klinicznym, przyczyną licznych hospitalizacji. Rozpoznanie OZW wymaga przeprowadzenia oceny klinicznej, badań laboratoryjnych i diagnostyki kardiologicznej. U chorych, u których rozpoznano OZW, strategia postępowania powinna być oparta na ocenie ryzyka wystąpienia poważnych powikłań. Tradycyjne czynniki ryzyka mają wpływ na rokowanie po OZW, dlatego w każdym przypadku należy zalecić modyfikację stylu życia oraz farmakoterapię (trzeba zalecić stosowanie podwójnej terapii przeciwpłytkowej, ACE-I, beta-blokerów i statyn). Lekarze rodzinni odgrywają olbrzymią rolę w leczeniu i prewencji wtórnej u osób po OZW.