Powikłania zakrzepowo-zatorowe i krwotoczne u chorych po wszczepieniu mechanicznej zastawki serca – problem, o którym nie wolno zapominać - Trzeciak, Przemysław; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Chorzy po zabiegu wszczepienia sztucznej zastawki serca wymagają starannej opieki, ze względu na możliwość wystąpienia powikłań krwotocznych i zakrzepowo-zatorowych, związanych z leczeniem przeciwkrzepliwym. W pracy przedstawiono przypadek 58-letniego chorego po zabiegu wszczepienia sztucznej zastawki mitralnej, u którego 19 mies. po zabiegu wystąpił udar niedokrwienny mózgu. Podkreślono znaczenie konieczności wyodrębnienia wśród pacjentów ze sztuczną zastawką serca grupy wysokiego ryzyka powikłań krwotocznych i zakrzepowo-zatorowych. W pracy omówiono zagadnienie interakcji doustnych antykoagulantów z lekami i pokarmami. Przedstawiono zasady przerywania leczenia acenokumarolem przed planowanym zabiegiem operacyjnym. Powinnością lekarzy rodzinnych, kardiologów i kardiochirurgów jest stworzenie systemu opieki ambulatoryjnej, który pozwoli skutecznie chronić pacjentów przed wystąpieniem powikłań zakrzepowo-zatorowych.