Nowości w diagnostyce i leczeniu zabiegowym nietrzymania moczu u kobiet - Rechberger, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Leczenie operacyjne jest postępowaniem z wyboru w leczeniu niepoddającego się terapii zachowawczej, wysiłkowego nietrzymania moczu (NM) u kobiet. W niniejszej pracy przedstawiono aktualnie obowiązujący skrócony algorytm diagnostyczny NM u kobiet i wynikające z niego implikacje terapeutyczne. Ponadto omówiono aktualny stan wiedzy na temat nowoczesnych metod chirurgicznego leczenia NM u kobiet za pomocą slingów podcewkowych, zakładanych drogą załonową oraz przezasłonową. Zaprezentowano również 2 najnowsze systemy chirurgiczne umożliwiające minimalnie inwazyjne postępowanie chrurgiczne u kobiet z wysiłkowym nietrzymaniem moczu.