Postępy w leczeniu zachowawczym nietrzymania moczu - Bujnowska-Fedak, Maria Magdalena; Steciwko, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W leczeniu nietrzymania moczu dostępnych jest wiele coraz nowocześniejszych metod terapii. Postępowaniem pierwszego wyboru u chorych z nietrzymaniem moczu jest leczenie zachowawcze. Obok selektywnych leków antycholinergicznych, solifenacyny i darifenacyny pojawiła się duloksetyna, pierwszy lek o najwyższym stopniu referencyjności zarejestrowany w leczeniu wysiłkowego nietrzymania moczu; wiele innych substancji pozostaje w fazie badań eksperymentalnych. Wśród licznych metod leczenia fizjoterapeutycznego obiecujące wydaje się zastosowanie pozaustrojowej stymulacji magnetycznej. Korzystne okazało się kojarzenie kilku różnych form terapii. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie stanu aktualnej wiedzy i poglądów oraz postępów w leczeniu zachowawczym chorych z nietrzymaniem moczu.