Nowości diagnostyki, terapii i profilaktyki w wirusowych zakażeniach dróg oddechowych - Brydak, Lidia B. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Według WHO wirusy oddechowe są patogenami, które najczęściej zakażają ludzi. Część z nich stanowi poważny problem zdrowotny, powodując ciężkie zachorowania kończące się powikłaniami, a nawet śmiercią, zwłaszcza w przypadku grypy. W miarę doskonalenia metod badawczych, a szczególnie biologii molekularnej, będą identyfikowane inne patogeny o różnej zjadliwości. Materiał pobrany z górnych dróg oddechowych powinien być badany wielokierunkowo z wielu powodów. Szczepienie przeciwko grypie to najskuteczniejsza, najtańsza metoda do walki z tym najgroźniejszym patogenem dróg oddechowych. Obecnie jedynymi nowymi lekami antywirusowymi zakażeń dróg oddechowych są zanamiwir i oseltamiwir rekomendowane do leczenia i profilaktyki w zakażeniach wirusami grypy typu A i typu B.