Najnowsze osiągnięcia w onkologii dziecięcej - Chybicka, Alicja (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przeważająca część nowotworów u dzieci stała się uleczalna (większość w ok. 70 %, wyleczalność niektórych sięga 90%). Postęp w leczeniu chorób nowotworowych warunkują osiągnięcia w dziedzinie badań podstawowych, metod diagnostycznych, epidemiologii oraz metod leczenia. W pracy omówiono postęp w profilaktyce, diagnostyce i leczeniu, uwzględniając nowe leki – zarówno cytostatyki, przeciwciała monoklonalne, jak i nowe leki przeciwgrzybiczne. Kiedy medycyna staje się bezradna wobec choroby dorosłego lub dziecka, wtedy niezbędna staje się opieka paliatywna, która zajmuje się łagodzeniem lub zmniejszeniem natężenia objawów choroby. o