Opieka paliatywna – formy realizacji, zasady współpracy z lekarzem rodzinnym - Pyszkowska, Jadwiga (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Program opieki paliatywnej i hospicyjnej jest odpowiedzią na potrzeby chorego i jego bliskich, którzy towarzyszą mu w chorobie i umieraniu. Opiekę paliatywną sprawuje specjalistyczny zespół wielodyscyplinarny, doświadczony i posiadający należne kwalifikacje. Okres terminalny to czas, kiedy u chorego występuje stan znacznego zaawansowania choroby przewlekłej i nie można już wdrażać leczenia przyczynowego. Można oczekiwać śmierci w czasie od kilku dni do kilkunastu miesięcy. Chory ma prawo do leczenia objawowego, do opieki i obecności bliskich mu osób, ma również prawo być obecny w rodzinie, czyli w domu. Utrzymanie dobrej jakości życia chorego dzięki uśmierzeniu bólu oraz innych objawów (leczenie objawowe), łagodzenie cierpień psychicznych, duchowych i socjalnych, a także wspomaganie rodziny chorego w czasie trwania choroby, jak i po jego śmierci, w okresie osierocenia, osiąga się w wielokierunkowym działaniu specjalistycznych jednostek opieki paliatywnej. Wspierają one podstawową opiekę lekarza rodzinnego, który jako pierwszy w okresie terminalnym swego podopiecznego powinien włączyć leczenie objawowe.