Hematologia: wyzwania w XXI wieku - Jędrzejczak, Wiesław Wiktor (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Hematologia należy z jednej strony do tych specjalności medycznych, które zajmują się najciężej chorymi, a z drugiej do tych, w których najszybciej wdrażane są do praktyki osiągnięcia nauk podstawowych. Celem hematologów jest uzyskanie możliwie największego odsetka wyleczeń i to zarówno we wrodzonych chorobach genetycznie uwarunkowanych, takich jak hemofilia, jak i w schorzeniach nowotworowych. W niniejszym artykule omówiono wyzwania epidemiologiczne, poznawcze, diagnostyczne i lecznicze oraz wyzwania dla lekarza rodzinnego, które w XXI w. postawią choroby krwi.