Współczesne trendy w leczeniu bólu i sepsy oraz w resuscytacji - Kübler, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Leczenie bólu i ciężkich zakażeń oraz resuscytacja stanowią część wiedzy wchodzącej w zakres anestezjologii. Mają one także znaczenie interdyscyplinarne i znajdują się w obszarze zainteresowań lekarza rodzinnego. Opioidy stosuje się coraz częściej w bólu nienowotworowym. Mogą być skuteczne u części pacjentów, ale niedawne badanie epidemiologiczne w Danii wykazało, że długotrwałe podawanie opioidów nie polepsza przebiegu klinicznego w bólu przewlekłym. Ciężka sepsa występuje powszechnie i jest główną przyczyną śmiertelności na oddziałach intensywnej terapii. Wczesne rozpoznanie i szybka interwencja terapeutyczna mają poprawić rokowanie w tym zespole. W migotaniu komór najskuteczniejszą metodą leczenia pozostaje wczesna defibrylacja. Bardzo ważne jest również utrzymywanie skutecznego masażu serca, bez zbędnych przerw, podczas całej akcji resuscytacyjnej.