Współczesne zagrożenia epidemiologiczne w chorobach zakaźnych – postępy diagnostyczne i terapeutyczne - Simon, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Postęp we wszystkich dziedzinach życia człowieka, poprawa warunków sanitarnych, rozwój szczepień ochronnych, zsyntetyzowanie coraz to nowszych leków przeciwbakteryjnych – w tym antybiotyków, przeciwwirusowych, przeciwpasożytniczych, przeciwgrzybiczych, obserwowane w II poł. XX w., spowodowało eliminację większości klasycznych chorób zakaźnych. Można było więc sądzić, że z czasem wszystkie choroby zakaźne ulegną całkowitej eliminacji. Dziś wiemy, że ten pogląd był błędny, a choroby infekcyjne zawsze będą istotnym problemem zdrowotnym społeczeństw, niezależnie od postępu technologicznego, choć ich profil oraz demonstrowany obraz kliniczny zmienia się i podlega ewolucji.