Antyangiogenna terapia genowa - Szary, Jarosław; Szala, Stanisław; Wilczyńska, Urszula (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W rozwoju guzów pierwotnych i przerzutów dużą rolę odgrywa powstanie unaczynienia (angiogeneza). Dane doświadczalne wskazują, że zahamowanie unaczynienia guzów pierwotnych i przerzutów prowadzi, w konsekwencji, do zahamowania ich wzrostu. W artykule omówiliśmy możliwości wykorzystania terapii genowej w hamowaniu angiogenezy w nowotworach. Na szczególną uwagę zasługuje wykorzystanie w antyangiogennej terapii genowej genów kodujących tzw. „rozpuszczalne” receptory dla czynników wzrostu (VEGF i angiopoetyny-1) oraz białkowe inhibitory angiogenezy (angiostatyna i endostatyna).