Artykuł oryginalnyTropikalne choroby skóry u pacjentów podróżujących do Afryki Równikowej i Azji - Paul, Małgorzata; Stefaniak, Jerzy; Waśniowski, Aleksander (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Znaczne nasilenie ruchu turystycznego oraz wyjazdów służbowych do krajów strefy międzyzwrotnikowej w ostatnich latach stwarza istotne ryzyko importowania na obszar Polski wielu egzotycznych zarażeń, w tym pasożytniczych chorób skóry. Nabywane w krajach ciepłego klimatu inwazje pasożytnicze wywołujące zmiany skórne stwierdza się najczęściej wśród turystów, misjonarzy i wolontariuszy przebywających w trudnych warunkach środowiskowych, na obszarach o niskim standardzie ekonomicznym, którzy nie przestrzegają zasad higieny tropikalnej. Wieloletni pobyt w tropiku, częste narażenie na ukłucia owadów w porze nocnej oraz niestosowanie odpowiedniej odzieży ochronnej i repelentów po zachodzie słońca zwiększają zagrożenie zachorowania na leiszmaniozę skórną i filariozy układu limfatycznego. W niniejszej pracy opisano 3 przypadki inwazji Wuchereria bancrofti importowane z Kamerunu oraz Indii, jeden przypadek zarażenia Leishmania major po podróży turystycznej do Mali i Burkina Faso oraz rzadkie współistnienie wuszereriozy i leiszmaniozy skórnej u pielęgniarki pracującej przez wiele lat w ośrodku misyjnym w Czadzie.