Artykuł oryginalnyRetrospektywna ocena czynników ryzyka u pacjentów z czerniakiem skóry po regionalnej limfadenektomii oraz pacjentów jedynie po miejscowym wycięciu guza - Kycler, Witold; Teresiak, Marek (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Celem niniejszej pracy była ocena znaczenia cech klinicznych i patologicznych u pacjentów z czerniakiem skóry, których poddano wycięciu guza wraz z regionalną limfadenektomią, oraz pacjentów, u których wykonano jedynie miejscowe wycięcie guza. Przeanalizowano dane 202 pacjentów leczonych w latach 1994–2000. Wykonano jednoczynnikową analizę statystyczną, a dla istotnych statystycznie czynników przeprowadzono korelację z czasem przeżycia w wieloczynnikowym nieparametrycznym modelu Coxa. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w czasie przeżycia w obu grupach. Istotny wpływ na czas przeżycia stwierdzono w przypadku przerzutów do węzłów chłonnych. W grupie pacjentów z miejscowym wycięciem guza wpływ na czas przeżycia wykazano dla głębokości naciekania w milimetrach wg Breslowa, poziomu naciekania skóry wg Clarka, obecności owrzodzenia i stwierdzenia przerzutów do skóry. W grupie z limfadenektomią istotny okazał się histologiczny typ powierzchownie naciekającego czerniaka SSMM (superficial spreding melanoma malignum), obecność nacieków limfocytarnych, stwierdzenie przerzutów do skóry lub narządów wewnętrznych.