Wolne rodniki tlenowe. Ochronne działanie witamin antyoksydacyjnych w prewencji i leczeniu nowotworów - Piekutowski, Krzysztof; Roszkowski, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Uważa się, że wolne rodniki tlenowe są powiązane z patogenezą różnych chorób u człowieka. Występuje różnorodność systemów ochronnych przeciwutleniaczy, włączając mechanizmy enzymatyczne i nieenzymatyczne. Ważnym źródłem przeciwutleniaczy jest dieta. Najważniejszymi z nich są witamina C, witamina E i karotenoidy. Coraz więcej jest dowodów, że zwiększone dawki przeciwutleniaczy mają wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych nowotworów.