Artykuł poglądowyZastosowanie leków biologicznych w dermatologii - Pełka, Marcin; Broniarczyk-Dyła, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Ostatnio pojawiły się prace donoszące o możliwości wykorzystania nowoczesnych preparatów biologicznych w leczeniu wielu chorób. Dotychczas z powodzeniem zastosowano je w lecznictwie onkologicznym, endokrynologicznym, gastroenterologicznym oraz reumatologicznym. Nowa terapia biologiczna znalazła także zastosowanie w leczeniu chorób skóry, m.in. łuszczycy, zwłaszcza jej odmiany stawowej i plackowatej w przypadkach opornych na konwencjonalne metody terapeutyczne. Pojawiły się również pojedyncze doniesienia o korzystnych efektach terapeutycznych po zastosowaniu leków biologicznych w innych dermatozach, takich jak atopowe zapalenie skóry, pęcherzyca, pyoderma gangrenosum, łysienie plackowate, skórne postacie sarkoidozy i ropnie mnogie pach. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczącego skuteczności i bezpieczeństwa zastosowania leków biologicznych w lecznictwie dermatologicznym.