Artykuł poglądowy Kliniczne znaczenie podłoży lekowych zastosowanych w miejscowych preparatach glikokortykosteroidowych - Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Obecnie na całym świecie w celu obniżenia wydatków z budżetu państwa oraz kosztów leczenia dla pacjentów opracowuje się coraz więcej leków odtwórczych, czyli generycznych. Ponieważ wprowadzane są one zazwyczaj wiele lat po zarejestrowaniu leków oryginalnych, mogą różnić się charakterystyką podłoża lekowego. W niniejszym opracowaniu przedstawiono różnice w składzie podłoży lekowych preparatów zawierających pirośluzan mometazonu: Elocom ® – lek oryginalny (Schering Plough), i Elosone ® – lek odtwórczy (Blau Farma), oraz propionian klobetazolu: Dermovate ® – lek oryginalny (GlaxoSmithKline), i Novate ® – lek odtwórczy (Blau Farma). Przeprowadzone wśród specjalistów dermatologów badanie dotyczące postrzegania przez nich nowej strategii promocyjnej firmy Blau Farma wykazało, że dla przeważającej większości dermatologów argumenty związane ze skutecznością produktów firmy oraz wysoką jakością zastosowanych podłoży lekowych mają bardzo istotne znaczenie. Decydując się na stosowanie leków odtwórczych, powinniśmy znać ich charakterystykę w zakresie skuteczności i bezpieczeństwa.