Artykuł poglądowyPrzydatność kliniczna badania cykliny D1 w guzach nowotworowych – przegląd piśmiennictwa - Brudnik, Urszula; Wojas-Pelc, Anna; Alekseenko, Ana (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Cyklinozależne kinazy serynowo-treoninowe, a wśród nich cyklina D1 odpowiadają za regulację cyklu komórkowego w fazie G1. Zarówno cykliny, jak i białka współdziałające z nimi są obecnie przedmiotem intensywnych badań, ponieważ ich zaburzenia mogą prowadzić do nowotworzenia. W niniejszym artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczący badań nad ekspresją cykliny D1 w raku żołądka, raku piersi, gruczolakoraku prostaty, raku okrężnicy i odbytnicy, gruczolakoraku płuc, idiopatycznym włóknieniu płuc oraz raku kolczystokomórkowym głowy i szyi. Autorzy zwrócili uwagę na doniesienia dotyczące badań ekspresji tego białka w rakach skóry (kolczystokomórkowym, podstawnokomórkowym), w znamionach dysplastycznych oraz w czerniaku.