Nowy inhibitor aromatazy (letrozol) w leczeniu zaawansowanego raka piersi - Skowronek, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Chorzy na zaawansowanego raka piersi stanowią nadal od 4 do 20 proc. leczonych z powodu tego nowotworu, a uzyskiwane wyniki leczenia są często złe. Leki hamujące syntezę aromatazy zapobiegają biosyntezie estrogenów stymulujących rozwój nowotworu, okazały się one skuteczne szczególnie w leczeniu zaawansowanego raka piersi u kobiet po menopauzie z hormonozależnym rakiem piersi. W pracy omówiono nowy inhibitor aromazy (letrozol). Przedstawiono wskazania do leczenia, przeciwwskazania oraz działania uboczne. Porównano skuteczność leczenia letrozolem w zaawansowanym raku piersi ze skutecznością innych inhibitorów aromatazy.