Artykuł oryginalnyOcena stężenia interleukiny 18 u pacjentów ze stabilną i niestabilną dławicą piersiową oraz z cukrzycą typu 2 - Prokopczuk, Przemysław; Krętowski, Adam; Wawrusiewicz-Kurylonek, Natalia; Poniatowski, Bogusław; Gugała, Kamil; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Kochman, Wacław; Okruszko, Anna; Górska, Maria; Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Cel pracy: Ocena stężenia interleukiny 18 (IL-18) u chorych ze stabilną i niestabilną chorobą wieńcową oraz z cukrzycą typu 2. Materiał i metody: Badania przeprowadzono u 584 pacjentów po koronarografii, wybranych losowo z grupy 4655 pacjentów Kliniki Kardiologii Inwazyjnej AMB. Chorych z grupy badanej podzielono na 4 podgrupy: pacjentów z chorobą wieńcową (CAD) i cukrzycą (DM), z chorobą wieńcową bez cukrzycy, z cukrzycą bez choroby wieńcowej oraz bez cukrzycy i bez choroby wieńcowej. Grupą kontrolną były losowo wybrane, niespokrewnione zdrowe osoby (n=204). U 237 osób po koronarografii losowo wybranych ze wszystkich grup i 40 osób grupy kontrolnej oznaczono stężenie IL-18 w surowicy. Wyniki: Zaobserwowano tendencję do wyższych wartości IL-18 w podgrupach chorych ze współwystępującą cukrzycą. Stężenie IL-18 było najwyższe w podgrupie z niestabilną dławicą piersiową, istotnie wyższe niż u osób bez objawów choroby wieńcowej zarówno z cukrzycą typu 2, jak i bez zaburzeń węglowodanowych (p<0,04). Stężenie IL-18 było istotnie statystycznie wyższe u pacjentów z chorobą 3-naczyniową w porównaniu z osobami, u których istotne zwężenie obserwowane w koronarografii dotyczyło tylko 1 naczynia wieńcowego (353,3±105,8 vs 299,3±86,3 pg/ml, p=0,035). Zaobserwowano istotną statystycznie korelację między stężeniem IL-18 a wartością WHI (p=0,46), poziomem cholesterolu całkowitego (p=0,0075) i frakcji LDL (p=0,007). Wnioski: 1. Wyniki badania potwierdzają obecność korelacji między stężeniem IL-18 a występowaniem dolegliwości dławicowych zarówno u pacjentów z cukrzycą, jak i bez zaburzeń węglowodanowych. 2. W badanej grupie pacjentów stwierdzono dodatnią korelację między stężeniem IL-18 a stopniem rozległości zmian miażdżycowych w koronarografii. 3. Podwyższone wartości IL-18 stwierdzane u chorych na cukrzycę typu 2, wykazujące związek z klinicznymi cechami zespołu metabolicznego i poziomem LDL-cholesterolu mogą sugerować dodatkowy mechanizm warunkowania zwiększonej predyspozycji do CAD u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.