Leczenie operacyjne czerniaków tęczówki i ciała rzęskowego - Romanowska, Bożena; Żygulska-Mach, Helena; Bryk, Janusz; Orłowska-Heitzman, Jolanta; Sajak-Hydzik, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Praca przedstawia ocenę chirurgicznych metod leczenia czerniaków tęczówki i ciała rzęskowego. Operowano 50 chorych z guzem tęczówki i ciała rzęskowego w wieku 16-69 lat, w tym 18 mężczyzn i 32 kobiety. Guz tęczówki stwierdzono w 31 przypadkach, guz tęczówki i ciała rzęskowego w 19 przypadkach. Guzy tęczówki operowano przez cięcie w okolicy rąbka rogówki, guzy tęczówki i ciała rzęskowego po wcześniejszym odpreparowaniu płata twardówki. W 6 przypadkach dodatkowo napromieniano obszar po wycięciu rutenem radioaktywnym (106 Ru), w 1 przypadku kobaltem radioaktywnym (60 Co), stosując dawkę 60 Gy na głębokość 3 mm. Czas obserwacji wynosił 6 miesięcy do 3 lat. U 16 chorych oceniano wpływ zastosowanych metod leczenia na śródbłonek rogówki stosując mikroskop spekularny oraz u 11 badano autofluorescencję soczewki stosując fluorofotometr. Badanie histopatologiczne wyciętych guzów we wszystkich przypadkach wykazało czerniak wrzecionowatokomórkowy typu A i B, jedynie w 3 przypadkach typ mieszany. Nie obserwowano ciężkich powikłań pooperacyjnych. Niewielkiego stopnia obniżenie gęstości komórek śródbłonka rogówki po napromienianiu obserwowano u 2 chorych, zaś zmiany autofluorescencji soczewki wystąpiły u 4 chorych z początkowymi zmętnieniami w soczewce.